Sylwestrowe przekąski

Nikt z nas nie ma ochoty spędzać w sylwestra zbyt dużo czasu w kuchni. Ale jeśli organizujecie sylwestra w domu warto zadbać o gości i fajne przekąski. Dziś przedstawię Wam krótką listę szybkich i prostych przekąsek na sylwestrową zabawę.

1) koreczki – zawsze się sprawdzą: ser żółty, ogórek, papryka, wędlina, oliwki – kombinacja składników dowolna 🙂 Jeżeli zależy wam żeby ładnie się prezentowały, do ich podania użyjcie chleba albo kapusty, w które wbijecie wykałaczki.
2) mini zapiekanki – potrzebujecie bagietki, która stanowi ich bazy, tartego sera do posypania kanapeczek, a składnik pod serem może być dowolny – może być to zarówno plaster wędliny jak i kawałek jakiegoś warzywka, np. pomidora.
3) mini hot dogi – parówki ugotujcie i pokrójcie na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Obok paróweczek postawcie sosy do nich i te składniki, które zazwyczaj dodaje się do hot doga czyli cebulka i ogórek.
4) różnego rodzaju chrupiące przekąski: bez nich w zasadzie nie ma imprezy: chipsy, paluszki słone, precelki, orzeszki, bakalie itd.
5) warzywa z dipami: kiedy po raz pierwszy postawiłam zdrową przekąskę składającą się z ugotowanych brokułów, surowej papryki, świeżego ogórka i marchewki, nie sądziłam, że znikną w przeciągu 30 minut. A jednak. Jak się okazało, w każdym gronie znajdą się miłośnicy zdrowego odżywiania 🙂
6) dipy – osobiście stawiam zawsze na 3 sosy: majonezowo-ketchupowy(najpopularniejszy na imprezach w krajach Ameryki), ziołowy oraz czosnkowy. Ten trzeci u mnie zawsze musi być. Dlaczego? Moi goście go po prostu uwielbiają. Jest bombą kaloryczną, ale każdy się na niego skusi 🙂 Przygotowanie sosu jest niezwykle proste: 6 łyżek majonezu, 2 łyżki śmietany (zamiast śmietany używam jogurtu naturalnego – jest zdrowszy), sól, pieprz oraz 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki, aby się schłodziło. Idealnie nadaje się do nachosów. Taka sama baza jest do sosu ziołowego, tyle że zamiast czosnku dodajemy ulubione zioła – ja dodaje koperek oraz bazylię. Pamiętajcie, że sosy to najprostsza rzecz do przygotowania 🙂
7) jeżeli chcecie podać danie na ciepło, ale nie chcecie długo stać w kuchni to jako danie polecam orzotto czyli mięso mielone z kaszą pęczak. Sposób przygotowania: mięso mielone dusimy w garnku na oliwie, kiedy mięso się zarumieni dodajemy cebulę aby się zeszkliła. W międzyczasie przygotowujemy 1 litr bulionu (z kostki rosołowej wychodzi najszybciej 😉 ). Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy kaszę pęczak. Te składniki zalewamy powoli bulionem. Uwaga – aby przygotowanie dania zajęło nam nie więcej niż 30min. pamiętajmy, aby bulion wlewać powoli, wtedy kasza go szybko wchłania i danie szybciej się przyrządza. Dla tych, którzy nie chcą stać cały czas w kuchni rozwiązaniem jest wlanie całego bulionu od razu i mieszanie od czasu do czasu. Kasza potrzebuje 15-20minut aby być ugotowana. Gdy bulion wyparuje danie jest gotowane do podania. Wystarczy udekorować listkami zielonej pietruszki i gotowe 🙂 Nie zapomnijcie o przyprawieniu dania w trakcie gotowania 🙂

Jutro kolejny post dla Was czyli moje podsumowanie roku. Zapraszam na jutro, a tymczasem życzę miłego wieczoru 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s